Veel gestelde vragen 🤔

Wat zijn de speerpunten van LEF?

  • Een waardig en schuldenvrij bestaan via een universeel basisinkomen van ten minste €1550 per maand

  • Een samenleving met sociale woonvormen waarin mensen tijd hebben voor elkaar en belangrijke zaken

  • Zeggenschap, gelijkwaardigheid en een leefbare planeet voor de nieuwe generatie via burgerraden en klimaatactie.

Wat betekent LEF?

LEF betekent hart. Wij staan voor eerlijke politiek, moedig zijn, buiten de kaders durven denken, experimenteren om te leren.

LEF betekent ook je hart volgen en zien wat werkelijk van essentie is. Het draait in het leven niet alleen om cijfers, het draait ook om passie.

LEF betekent je hart openen voor jezelf en de ander. We luisteren anderen groot en leren elke dag. Daarvan maakt ons hart een sprongetje!

LEF wordt in blokletters geschreven omdat er soms BRUTALE VERANDERING nodig is van buitenaf, omdat het systeem intern is vastgeroest.

Waarin is LEF anders dan andere partijen?

Wij zijn een partij gebaseerd op tijd. We zien de toegevoegde waarde van alle generaties. De missie van LEF is om alle vormen van (leef)tijd met elkaar in balans te brengen. De trage tijd en de snelle tijd. Het lichaamstempo en dat van de machine. De ouderdom en de jeugd. Omdat de kracht van onze generatie niet genoeg benut wordt komen wij die krachten brengen. Zo maken we de cirkel groter en houden we iedereen jong van geest (en hart). LEF is een optimistisch geluid. We komen met verfrissende alternatieven. We denken grenzeloos maar stellen wel grenzen aan 1) de verwoesting van de planeet 2) de universele rechten van de mens 3) de hebberigheid van enkelen die leidt tot schaarste bij velen.

Wat is in het basisinkomen?

  • Een onvoorwaardelijk bedrag dat maandelijks aan iedere persoon met een hartslag wordt uitgekeerd.

  • Het is het delen in de vooruitgang van de samenleving.

  • Het heet ook wel sociaal krediet of vrijheidsdividend.

  • Het belangrijkste is dat mensen in hun kracht worden gezet en dat er niet wordt gediscrimineerd.

  • LEF stelt een bedrag van €1550 voor dat bij succes kan worden verhoogd.

Wat zijn burgerraden?

Sinds de Franse Revolutie zijn er twee politieke systemen ontwikkeld; dat van representatie en dat van democratie. Democratie betekent loting zodat iedereen spreekt namens zichzelf. Representatie betekent dat een klasse van politici en bestuurders bepaalt wat er gebeurt nadat eens in de zoveel tijd een kruisje wordt aangevinkt in een stemhokje. Het is tijd voor echte democratie en via nieuwe technologie is dat goed mogelijk. Het is tijd voor een update van onze rechtsstaat.

Slechts 2.4% van Nederland is lid van een politieke partij. Wij willen die 2.4% graag aanvullen met de 97.6% via burgerraden. LEF gelooft niet dat politiek een beroep is voor experts en partijleden. Politiek is samen uitvogelen hoe je beslissingen neemt, grote en kleine. Iedereen kan dat. Zo komen alle mogelijke achtergronden en perspectieven aan bod en dat leidt tot betere beslissingen. Ieder mens kan iets positiefs bijdragen. Zo maken we naast top down beslissingen (in sommige gevallen nuttig) óók ruimte voor de blik van onderop.

Waarom moeten de democratie worden uitgebreid naar mensen onder de 18?

De betere vraag is, waarom niet? Jongeren hebben heel veel te bieden; energie, een open blik en een lerende houding om te proberen en het anders aan te pakken. Daardoor ontstaan interessante en goedkope alternatieven. Daarnaast zijn jongeren meesters in het omdenken, het stellen van de juiste vragen en het vinden van eenvoudige oplossingen. De samenleving heeft meer dan ooit behoefte aan ons, hier zijn we!

Daarnaast worden Nederlanders ouder terwijl de stemgerechtigde leeftijd gelijkt is gebleven. Grosso modo stemt Nederland daarom steeds conservatiever. Door de democratie uit te breiden naar iedereen komen de belangen van álle Nederlanders binnen beeld. Hoe absurd is het dat we een drempel van burgerschap instellen? Jongeren dienen ook gezien en gehoord te worden. We kunnen het lot van alle generaties die nog geboren gaan worden niet in de handen leggen van een arbitrair gekozen groep. Laten we het met zijn allen doen en kijken wat we van elkaar kunnen leren. Daarbij vergeten wij als enige partij niet de 3.3 miljoen Nederlanders (27% van de bevolking) die onder de 18 zijn.

Wat zijn toekomstzetels?

Geborgde zetels in de volksvertegenwoordiging waardoor de belangen van toekomstige generaties beschermd worden. Deze worden dus niet gekozen maar aangewezen, zoals vroeger de adel en de kerk. Zo kijken we verder dan de verkiezingscyclus van vier jaar, verzekeren we beter beheer van grondstofvoorraden op de planeet en verkleinen we de kans op conflict. LEF wil tenminste 25% van de zetels in elk bestuursorgaan toewijden aan de lange termijn. Omdat 27% van de bevolking onder de 18 is en momenteel geen inspraak heeft en omdat wij zeggenschap over onze toekomst verdienen. De personen die worden aangewezen als toekomstvertegenwoordiger zijn actief binnen het veld van kinderrechten, tijdrebellie, goed voorouderschap, wijsbegeerte en de kunsten en hoeven niet alleen maar jong te zijn.

Wie zijn jongeren?

Wij gebruiken de leeftijdscategorie 0 tot 35 jaar. Dat betekent dat we nu bestaan uit generatie Y (geboren tussen 1980 en 2000) en generatie Z (geboren tussen 2000 en 2015). Straks zijn we er voor generatie Alpha (geboren na 2015) en generatie Beta (geboren na 2030). We vinden dat wij als jongeren volop betrokken moeten worden in de samenleving, die is net zo goed van ons als voor mensen van andere leeftijden.

Maak je niet druk, LEF hanteert geen leeftijdsgrens voor lidmaatschap, we zijn juist tegen leeftijdsdiscriminatie. Er zijn steeds meer ouderen die jong van geest zijn en die zich ook zorgen maken over het klimaat en de wereld waarin hun (klein)kinderen opgroeien. Wij denken dat ons pakket van maatregelen het beste is voor heel Nederland. Van een basisinkomen, kortere werktijd en nieuwe vormen van democratie profiteren alle bevolkingsgroepen in de maatschappij, van links tot rechts, van stad tot platteland en van praktisch tot theoretisch opgeleid.

Hoe raken jongeren betrokken bij onze beslissingen?

Door congrestivals te organiseren; leuke volksvergaderingen met eten, muziek, dans, sport, spel en uitwisseling. Politiek is meer dan wat men op het nieuws ziet als het over Den Haag gaat. Het is bepalen wat we eten, waar we op vakantie gaan, hoe we samen het dorpsplein inrichten, welke talen we spreken op school en hoe we onze tijd indelen. Met spelletjes kan iedereen een voorkeur voor het één of het ander uiten, dat hoeft niet via vóór of tégen stemmen. Daartussen in zitten veel meer kleuren en manieren om daar uitdrukking aan te geven. Door flexibel met politiek om te gaan doet het ook meer recht aan het leven, daarin is ieder mens ook niet elke dag hetzelfde.

Wat zijn de waardes van LEF?

We spiegelen ons aan de idealen van de Franse Revolutie. We willen een samenleving binnen de grenzen van de planeet en sociale waardigheid.

  1. Vrijheid - Jezelf kunnen zijn en uiten naar de buitenwereld. Volledig tot bloei komen door je talenten te gebruiken.

  2. Gelijkheid - Ieder mens heeft recht op waardigheid en een stem. Kinderen (ongeacht de leeftijd) krijgen bij ons ruim baan.

  3. Zusterschap - We staan schouder aan schouder en hebben vertrouwen om op elkaar te bouwen. Samen reik je verder.

  4. Universeel - We verleggen de grenzen; ons beleid houdt rekening met alles dat leeft, ook anders dan mensen, ook in de toekomst.

Waarom nu?

We staan op een cruciaal omslagpunt. Maken we dezelfde fouten als in 2008 door met met dezelfde manier van denken door te gaan of hebben we geleerd van de crisis en kiezen we voor een nieuwe logica? Iedereen voelt dat we niet terug kunnen naar pre-Corona. Er is zoveel mis met het systeem, zoveel mensen worden niet gezien. De politici in Den Haag voelen de pijn niet en doen wat ze gewend zijn; ingewikkelde wetten maken waar weinig Nederlanders iets van begrijpen. LEF doet het anders en gaat uit van zelfsturing. Middels een basisinkomen, een kortere werkweek en burgerraden spelen we tijd vrij om onze omgeving beter en gezonder in te richten. We houden tijd over voor de dingen die we belangrijk vinden en hebben minder stress door schulden en armoede. Als LEF ontwerpen we systemen die inclusief zijn, dat betekent dat iedereen bijdraagt en iedereen profiteert. Dat is nog eens vooruitgang waar je blij van wordt.



Zijn jullie links of rechts?

Niemand past 100% in een hokje en jongeren al helemaal niet. We combineren links en rechts, stad en platteland en theoretisch en praktisch opgeleid. We hebben minder aan bubbels en labels en meer aan uitwisseling en ontmoeting. Alleen samen kunnen we de uitdagingen van de toekomst aan. Je zou ons proservatief (progressief én conservatief) kunnen noemen of eclectisch: we combineren het beste van vroeger (nabuurschap, kleinschaligheid, lokaliteit) met de blik vooruit (innovaties zoals het basisinkomen, de 15-urige werkweek en gelote burgerraden). Wat we vooral doen is politiek herkenbaar maken voor de 4.6 miljoen mensen tussen de 15 en 35 jaar die (binnenkort) mogen stemmen.

Waarom een partij voor de nieuwe generatie?

Onze generatie wordt niet gehoord en heeft het zwaar. Tijdens de coronacrisis maar ook daarvoor. We sparen niet, bouwen studieschuld op in plaats van een pensioen en hebben geen betaalbare woonruimte. Daarnaast voelen we ons machteloos en krijgen de rekening van klimaatverandering doorgeschoven door vorige generaties die geen daadkracht tonen.

Het is tijd dat onze generatie zich verenigt en vertegenwoordigd is. Met somberen schieten we niets op dus beginnen we met een positief verhaal waarvan wij denken dat het verteld moet worden. LEF kijkt niet vier jaar vooruit maar vier generaties. We strijden voor leefbaarheid voor de lange termijn. Van en door jongeren, voor iedereen. Onze signatuur is lol, liefde en eenvoud. Daarmee kan je overal komen waar je wil.